Communcatie

Communicatie is een zeer ruim begrip. Het beschrijft iets waarmee we elke dag in allerlei vormen te maken hebben. Een website ontwerpen die over communicatie gaat kan dan ook een hele klus zijn. Wanneer je hieraan begint is het zeker belangrijk om te weten wat het begrip communicatie precies inhoud. Om dit te omschrijven zijn er hele boeken vol gekalkt en het is dan ook moeilijk om dit zo beknopt mogelijk te doen. Toch zie je hieronder een omschrijving van het begrip in combinatie met de meest bekende vormen ervan.

Wat betekend het begrip communcatie?

Eigenlijk is communcatie niets anders dan het overbrengen van informatie van A naar B. Indien je iemand een boodschap wilt overbrengen doe je dit door te communicaren. Buiten deze definitie zijn er nog talloze anderen. Welke precies de juiste is, daar wordt nog wel eens door een hoop mensen over getwist. Hoe dan ook kunnen we het er wel redelijk over eens zijn dat het gaat om een combinatie van de meeste van deze definities.

Er wordt vaak gesteld dat communicatie het uitwisselen van informatie tussen twee mensen is, maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Dieren bijvoorbeeld kunnen niet praten maar wel op allerlei andere manieren communicaren. Hoe we dit precies noemen hoor je later. Feit is wel dat communicatie echt op diverse manieren kan plaatsvinden. Dit gebeurd dan wel meestel tussen twee partijen.

De zender en de ontvanger

Wanneer we spreken van een geslaagde communicatie betekend dit dat een boodschap goed aan is gekomen. Degene die de boodschap stuurt heet de zender en degene die de boodschap ontvangt heet de ontvanger. Als de zender iets zegt of gebaard en het is de ontvanger niet duidelijk wat deze hiermee precies bedoeld spreken we van ruis in de communicatie. Ruis is dus eigenlijk een ander woord voor niet-geslaagde communicatie. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit later of met behulp van andere middelen niet gerepareerd kan worden.

De vormen van communicatie

Communicatie bestaat in verschillende vormen, zoals onder andere de verbale en non-verbale vorm. Hierin zit een groot verschil wat belangrijk is om te weten en zodoende beter te begrijpen hoe alles precies werkt. Door dieper in te gaan op deze vormen van communicatie zul je al een stuk beter begrijpen hoe dingen in elkaar steken wat je weer zal helpen om zelf beter te kunnen communiceren. Met een website die je ontwerpt doe je eigenlijk niets anders dan communiceren naar je ontvangers. Je brengt een boodschap over aan je lezers die zij normaal gesproken graag willen lezen of waar ze speciaal naar gezocht hebben. Door dit op een secure en goede wijze te doen zorg je ervoor dat er geen ruis ontstaat en mensen vinden waar ze naar op zoek zijn.

Verbale communicatie

In principe is verbale communcatie de vorm waarbij je een boodschap overbrengt op een ander doormiddel van het gebruik van spraak of woorden. Je kunt hierbij dus ook een boodschapopschrijven of bijvoorbeeld versturen via je telefoon. Dieren kunnen dus niet aan verbale communicatie doen. Wanneer een boodschap met verbale communicatie goed en duidelijk wordt overgebracht zal dit niet snel tot ruis leiden. Dit kan echter wel gebeuren door de invloed van een aantal andere zaken. Denk hierbij aan het spreken van een verschillende taal dan de ontvanger doet.

Non-verbale communicatie

Eigenlijk is non-verbale communicatie veel breder dan de verbale vorm. Hierbij kun je in vele verschillende vormen je boodschap overbrengen. Dit kan dan door bijvoorbeeld handgebaren te maken of een bepaalde houding met het lichaam aan te nemen. Maar ook een gezichtsuitdrukking of knikken of nee schudden zijn non-verbale manieren om je boodschap over te brengen. Wanneer je praat en je stem verheft of bepaalde woorden op een andere manier zegt omdat je wilt dat deze eruit springen voor de ontvanger wordt dit tevens gezien als non-verbale communicatie. Zoals je dus kunt merken kan dit op allerlei van de meest uiteenlopende manieren.