Design met intentie en een doel

Een goed design is nooit toevallig. Een goed design houdt rekening met de intentie en doel van diegene die het design gebruikt. Maar wat bepaalt de intentie en het doel? Wat is er nodig om een design “goed” te maken. Design vloeit vaak voort uit kunst, maar dan met een doel en intentie achter.

Een design zijn woorden

In design gebeurt de communicatie met vorm en figuur, kleur, compositie en typografie. Elk grafisch element is een woord, zoals de kleur van een vorm. Het kleurenpalet wordt een zin. Hoe die kleuren in het ontwerp met elkaar omgaan, wordt een “paragraaf”. Deze alinea’s communiceren een bepaalde betekenis in het design.

UI design

In UI design gebeurt de communicatie ook via de visuele elementen, maar daarnaast ook via de animaties en interacties met die elementen. De informatiehiërarchie creëert een gevoel van primaire handelingen op een pagina of dingen waar de gebruiker op moet letten. Hovers en andere zaken, zoals het gebruik van schaduw of vorm, communiceren dat er op iets geklikt moet worden of dat er interactie mee moet zijn.

UX design

In UX design gebeurt de communicatie door middel van gebeurtenissen die de gebruiker ervaart en de functies die beschikbaar zijn voor de gebruiker. Bijvoorbeeld, prestaties in een draaiende app bieden een aanmoediging voor een gebruiker om door te gaan met draaien. Meldingen dat een bestelling is verzonden bieden gemoedsrust en vertellen de gebruiker om voorbereid te zijn op de aankomende bestelling.

Conclusie

Een goed ontwerp volgens de regels van kunst en design, is als een goed geschreven boek of toespraak. Alle woorden zijn nauwkeurig gekozen om de lezer of luisteraar te leiden door een reeks ideeën die een algemene boodschap overbrengen. Als we nadenken over welke boodschappen we willen communiceren, ons ontwerp “woorden” zorgvuldig kiezen en terugkoppeling krijgen over wat we van anderen hebben gecommuniceerd, kunnen we allemaal geweldige ontwerpen maken.