Kunst design

Het begrip ‘kunst design’ kan van alles betekenen. Vaak ziet men op meerdere websites op allerlei manieren uitgelegd wat nu precies de inhoud van het begrip is. Wanneer je een website maakt over kunst design doe je er goed aan een keuze te maken over welk onderwerp betreffende kunst design je precies wilt bespreken. Zodoende weet je van tevoren wat je kunt verwachten en welk publiek je aan wilt gaan spreken. Het begrip is namelijk zo ruim dat je soms wat gespecificeerder op de dingen in wilt gaan.

Je kunt kunst design als een begrip zien. Dus als een samenkomst van twee worden die in combinatie een nieuwe betekenis hebben. Toch zijn het twee begrippen die eigenlijk los van elkaar gezien moeten worden. Want dit was in de essentie ook altijd het geval. Indien je dit doet zul je zien dat de woorden een hele andere betekenis hebben en een andere kant op gaan. Daaroo wordt nu verder ingegaan. Dus eigenlijk zul je een antwoord krijgen op de vraag wat nu eigenlijk het verschil is tussen kunst en design.

Wat is kunst?

Ondanks dat het lijkt dat de begrippen kunst en design nagenoeg hetzelfde zijn zit er een wezenlijk verschil tussen de twee. Wat een opmerkelijk verschil is tussen kunstenaars en ontwerpers is dat het doel wat ze met hun werk proberen te bereiken geheel anders is. Net als de manier waarop en van waaruit het gemaakt wordt.

Kunst begint als het ware bij niets en kan volledig zo ingedeeld worden als de kunstenaar of de artiest dit wil. Het is simpelweg het maken van iets nieuws. Hierbij hoeft de kunstenaar in principe met helemaal niemand rekening te houden. Deze zal in principe wel een bepaalde vorm van kunst hebben die vaak gemaakt wordt of een handelsmerk, maar het mooie aan kunst is dat hier ook simpelweg weer vanaf gestapt kan worden. Eigenlijk zit een kunstenaar dus nooit ergens aan gebonden.

Wat is design

Designers werken in tegenstelling tot kunstenaars vaker voor een opdrachtgever. Als gevolg hiervan kunnen zij dus niet zomaar alles doen waar ze zin in hebben. Het is belangrijk voor een designer om te zorgen dat een opdrachtgever tevreden is. Dit betekend dat er aan de richtlijnen moet worden voldaan. Er zal vaak van tevoren al een idee gegeven worden van wat iemand precies wil dat een design uitstraalt. Denk hierbij aan een logo of aan het ontwerpen van een website voor een bedrijf.

Al met al kunnen we dus stellen dat kunst en design soms heel dicht bij elkaar liggen maar soms heel ver van elkaar afstaan. Hoe dan ook zijn het beide fascinerende begrippen die je op allerlei manieren uit kunt leggen. Het leuke is dan ook dat ze met de nodige fantasie zelf in te vullen zijn.