Het belang van een goed design voor je label

Label design is een creatief proces dat niet in strikte regels kan worden gegoten. Maar tussen de verschillende labels trekken sommige pakkende etiketten de kijker als een magneet naar zich toe. Wat is dan het geheim van het succes? Zijn er trucs die je kunnen helpen bij het ontwerpen van een aantrekkelijk label?

Eigenlijk wel. Om het design van je etiket wat eenvoudiger te maken, noemen we even wat essentiƫle informatie op, zodat ook jij een aantrekkelijk label kan ontwerpen.

Veel merken zetten hard in op hun labels en worden er door herkend. Dus waarom zou jij achter moeten blijven?

Kleur

Kleur is ongetwijfeld het belangrijkste element. Bij het kiezen van een kleur moet je rekening houden met vele factoren, waaronder de psychologie van de kleurwaarneming. Het ontwerp van een label moet verschillen van het ontwerp van de verpakking. Ze moeten wel met elkaar in harmonie zijn. Om de juiste kleurcombinaties te kiezen, kan je meer lezen op websites met alles over kunstontwerp of gebruik maken van speciale software, zoals Adobe Color.

Kleuren geven sneller informatie door dan tekst. Dat is vooral belangrijk in de strijd om de aandacht van een koper. Merk op dat de identiteit van het merk gevolgd moet worden door het unieke kleurenschema dat gebruikt wordt in alle marketingmaterialen. Gebruik hetzelfde kleurenpalet voor etiketten, brochures, folders, website, buitenreclame en tentoonstellingen. Deze consistentie zal je helpen om je producten te onderscheiden.

Afbeelding, tekst en lettertype

Illustraties, zoals kleur, kunnen associatieve informatie overbrengen. Een evenwichtige combinatie van afbeeldingen en tekst creƫert een synergie in de totaalindruk van een label. De juiste compositie helpt je het gewenste resultaat te bereiken. Het belangrijkste is om niet te overdrijven en het evenwicht te bewaren.

Hoewel kleur en afbeeldingen belangrijke onderdelen zijn voor elk label, kunnen ze niet alles overbrengen. Zorg er daarom voor dat het gekozen lettertype het totale merkimago verhoogt en overeenkomt met de huisstijl.